Tăbliţele de la Tărtăria, judeţul Alba

În anul 1961 cercetătorul clujean Nicolae Vlassa descoperă în Transilvania 3 tăbliţe de lut, mai exact în localitatea Tărtăria din judeţul Alba. Din acel moment tăbliţele de la Tărtăria sunt menţionate extrem de des în articolele ştiinţifice şi arheologice. Haideţi să aflăm de ce.

Tăbliţele de la Tărtăria atrag atenţia asupra a două aspecte extrem de interesante:
1. Semnele de pe acestea duc la concluzia că avem de-a face cu un scris;
2. Vechimea tăbliţelor ne duce cu gândul la … cel mai vechi scris din lume!

Dacă cele mai vechi scrieri, precum cea egipteană sau cea sumeriană, datează din anii 3200-3500 î.Hr., tăbliţele de la Tărtăria au vechimea estimată la 5300-5500 ani î.Hr. !

Datarea lor nu poate fi făcută din păcate cu radiocarbon pentru că acestea au fost arse în cuptoarele de restaurare iar metoda exclude obiectele expuse unui tratament termic, însă datarea luată în calcul este una indirectă, efectuată pe alte obiecte descoperite alăturat lor în groapa rituală.

Subiectul datării atrage reţineri şi ipoteze. Au apărut teorii cum că scrierea a apărut mai întâi în sud-estul Europei însă acestea sunt puternic criticate în arheologia mondială … O altă ipoteză este aducerea tăbliţelor în Transilvania, din Orientul Apropiat prin contacte economice, însă tăbliţele sunt mai vechi cu 1000 ani faţă de apariţia scrisului în Orient …

Tăbliţele de la Tărtăria, judeţul Alba 2

Tăbliţele de la Tărtăria sunt printre cele mai vechi artefacte purtătoare de scris din lume. Conform datării prin metoda indirectă, putem afirma că în România s-a descoperit primul mesaj scris din istoria omenirii, datat din Neolitic – 5500 î.HR !



Tăbliţele de la Tărtăria, judeţul Alba publicat: 2013-08-12T14:18:08+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:36+03:00 by România Blog