Vrem, nu vrem, toţi trebuie să ajungem pe la stomatolog din când în când! Cu toate că tehnicile folosite de medicii stomatologi permit acum intervenţiile fără durere iar durata tratamentelor este din ce în ce mai mică, aproape nimeni nu se duce cu plăcere la cabinetul stomatologic.
Prevenirea problemelor stomatologice grave este cea mai bună metodă de a evita vizita la dentist dar oricât de des ne-am spala pe dinţi tot nu putem preveni afecţiunile dentare că gingivită, parodontoză, nici măcar banala carie.
Prevenirea corectă a afecţiunilor dentare care ne pot transforma în abonaţi la cabinetul stomatologic trebuie făcută tot cu ajutorul stomatologilor. Pentru prevenire trebuie să facem mult mai mult decât să ne spălăm pe dinţi:
1. Păstrarea unei igiene orale impecabile nu se face doar cu periuţa de dinţi; detartrajul profesional ar trebui făcut cel puţin 1 dată pe an.
2. Dacă părinţii/bunicii au suferit sau suferă de boli parodontale (istoric de boli parodontale) este bine să consultaţi un specialist parodontolog înainte de apariţia primelor simptome. Odată declanşată, parodontoză este mai greu de stopat.
3. Evitaţi să faceţi intervenţii stomatologice majore atunci când acestea pot fi evitate. De exemplu, atunci când aveţi dinţi care se mişcă este bine să evitaţi extragerea rapidă a acelui dinte şi înlocuirea lui cu implant dentar. Implantul dentar va necesita întreţinere specială şi deşi are o durată de viaţă destul de mare la un moment dat va fi pierdut, urmând inserarea altui implant în aceeaşi locaţie. În plus, sunt disponibile tratamente de regenerare celulară minim invazivă, care permit strabilizarea dinţilor care se mişcă. Un astfel de tratament pentru probleme parodontale este Electronic Doctor şi poate fi realizat în câteva şedinţe, fără durere sau disconfort.
4. O analiza ocluzala digitala trebuie făcută înainte de apariţia unor probleme. Ocluzia dentară incorectă poate cauza probleme grave: distrugerea smalţului dinţilor expuşi, dureri cronice de cap, distrugerea articulaţiei temporo-mandibulare, retragerea gingiilor sau scrâşnirea involuntară a dinţilor (bruxism).
5. Evitaţi folosirea kiturilor de albire a dinţilor. Albirea chimică a dinţilor are efecte negative asupra smalţului şi gingiilor şi scurtează drastic durata de viaţă a unui dinte.
În concluzie, dacă doriţi să petreceţi cât mai puţin timp în cabinetul stomatologic nu trebuie să vă duceţi acolo doar când aveţi probleme. Prevenirea este cea mai bună metodă de evitare a apariţiei bolilor parodontale grave, care necesită nenumărate vizite la dentist!