Unul dintre obiectivele turistice renumite ale României este Biserica Neagră din Braşov. Sunt convins ca nu stiţi foarte multe amănunte despre ea şi de aceea vă invit să-i acordaţi puţină atenţie.
În anul 1383, pe locul unei vechi biserici romanice, începe construirea unei mari biserici, numită iniţial Biserica Sfânta Maria. Istoria sa este dramatică dar fascinantă, cunoscând evenimente triste precum invazia turcilor în 1421, un cutremur de proporţii în 1471 şi un incendiu devastator în 1689. Primele două au afectat termenul de finalizare a construcţiei, biserica fiind finalizată în anul 1477, după aproximativ 100 ani de la începere.
Incendiul din 1689 a distrus parţial biserica şi i-a schimbat denumirea în Biserica Neagră. Multe s-au pierdut din păcate în acel incendiu însă biserica a dăinuit, există şi este tot mai atrăgătoare.
În Biserica Neagră din Braşov pot încăpea 5000 de persoane. Cu o suprafaţă totală de 2500 metri pătraţi, biserica se număra printre cele mai mari edificii de cult din Europa.
Blocurile zidurilor au un volum de 9000 de metri cubi, bolţile au 21 de metri iar coamele acoperişurilor urcă până la 42 de metri înălţime!
Clopotul, cel mai mare din România, cântăreşte 6 tone. Orga Buchholz datează din anul 1839 şi are 3993 de tuburi cu lungimi de până la 13 metri.
A doua mare colecţie de covoare orientale din Europa se află tot aici, vechimea lor datând din secolele XV-XVI. Cristelniţa din bronz şi portalurile gotice datează din anii 1470 şi sunt printre puţinele elemente ce au supravieţuit incendiului din 1689. Amvonul datează din 1696 şi… lista continuă: Fresca Mariei, Statuia Honterus, stranele, veşmintele liturgice, tezaurul de parament, contraforţii exteriori decoraţi cu edicole ce adăpostesc statui de sfinţi, ceasul…
Cunoscând toate aceste detalii, altfel veţi privi şi aprecia acest edificiu, pentru că Biserica Neagră din Braşov este cu adevărat un obiectiv turistic la care… absolut totul este interesant!