În cazul închirierii unui imobil, deşi este vorba de bani mai puţini şi termene mai scurte decât în cazul achiziţionării acestuia, există totuşi unele aspecte ce au caracter periodic şi care sunt specifice unei relaţii dintre 2 părţi străine: proprietar şi chiriaş. Pentru a închiria o garsonieră, un apartament sau chiar o casă cel mai eficient este să cereţi ajutorul unor experţi în închirieri, precum Aisiel Imobiliare în Bucureşti, sau puteţi încerca pe cont propriu însă indiferent de varianta aleasă trebuie să cunoaşteţi câteva din regulile închirierilor. Acesta este subiectul pe care dorim să-l tratăm astăzi şi vă oferim câteva sfaturi generale pentru închirierea unui imobil:
1. Alegeţi din oferte mai întâi imobilele de închiriat care corespund cel mai mult cerinţelor dumneavoastră. În cazul în care ofertele ideale s-au epuizat, treceţi la cele care se potrivesc doar în mare măsură. Pentru că lipsurile din start pot crea neplăceri şi neînţelegeri ulterior, acum este momentul să întrebaţi proprietarul despre tot ceea ce implică adăugarea facilităţilor sau îmbunătăţirilor necesare. Înainte, este mult mai bine decât pe parcurs! Viitorul chiriaş este cel mai interesat pentru că el va locui acolo şi de aceea el trebuie să solicite toate informaţiile necesare pe care proprietarul le poate omite în lipsa întrebărilor.
2. Atât proprietarul cât şi chiriaşul trebuie să expună unul altuia adevărul absolut pentru a nu există nicio neplăcere în viitorul colaborării. Proprietarul trebuie să declare tot ce oferă iniţial şi pe parcurs iar chiriaşul trebuie să expună clar cerinţele sale. Ascunderea oricăror aspecte nu este benefică şi poate dăuna colaborării pe termen lung, colaborare de care au nevoie ambele părţi implicate!
3. Dacă părţile au căzut de acord următorul pas este încheierea unui contract de închiriere care pe lângă partea financiară va lămuri pe loc orice neplăcere se poate ivi pe parcurs. Odată regulile stabilite şi convenite la început de ambele părţi, orice problemă ivită precum uzura mobilei sau a parchetului, a ferestrelor, a aparatelor electrocasnice etc. se va clarifica pe loc lecturând clauzele din contract.
4. Redactati contractul de comun acord sau, în cazul în care una dintre părţi înaintează spre semnare o versiune gata scrisă, cealaltă parte implicată trebuie să citească foarte atent contractul cu toate clauzele sale pentru că odată semnat un contract, părţile sunt obligate conform clauzelor sale să efectueze plăţile menţionate, reparaţiile, întreţinerea locuinţei etc. Este tardiv să regreţi ceea ce ai semnat cu bună ştiinţă, chiar şi din neatenţie. Ambele părţi trebuie să păstreze câte o copie.
5. La preluarea locuinţei este bine să inventariaţi tot ce există în interior şi să notaţi starea tuturor componentelor. Gradul de uzură şi de funcţionalitate trebuie specificat pentru tot ce este cuprins în imobilul închiriat pentru a se compara cu starea acestora în momentul predării imobilului la încheierea contractului. Şi această listă se va întocmi în dublu exemplar cu semnăturile proprietarului şi chiriaşului.
6. O cale de legătură trebuie stabilită de comun acord şi păstrată cu seriozitate pe durata contractului pentru a lua împreună decizii în situaţii delicate. Astfel o reparaţie de exemplu va fi efectuată în principiu conform clauzelor contractului însă nu întotdeauna este specificat chiar totul şi nu strică niciodată confruntarea ambelor păreri, pentru că pot interveni mai mulţi factori precum: un posibil nou design, oportunitatea efectuării unui upgrade benefic ambelor părţi, costul negociabil în funcţie de avantaje şi confort etc. O bună colaborare de acest gen duce la întărirea dorinţei de prelungire a contractului!
7. Desigur nu în ultimul rând aspectul plăţilor trebuie respectat cu cea mai mare seriozitate. Seriozitatea este cheia colaborării şi poate lega pe termen lung sau poate rupe prematur colaborarea proprietar-chiriaş. Nu este păcat să parcurgi toţi aceşti paşi şi să se termine totul din cauza întârzierii plăţilor? Chiriaşul trebuie doar să achite la timp iar o eventuală întârziere a plăţii trebuie comunicată proprietarului şi cu acceptul acestuia să fie efectuată ulterior în cel mai scurt timp. Un chiriaş corect şi punctual nu va fi niciodată înlocuit!