În ultimii ani tot mai multe tipuri de aparate au învăţat să se conecteze la internet. Nu toate au în schimb şi protecţia asigurată, unele fiind mai expuse hackerilor decât altele. Cum furtul banilor este obiectivul numărul 1 al acestora pe internet, trebuie să alegeţi pentru efectuarea operaţiunilor riscante cele mai sigure dispozitive din dotare şi, în plus, trebuie să aveţi un bagaj minim de cunoştinţe privind ce trebuie şi ce nu trebuie să faceţi pentru a nu da OK de bună voie aplicaţiilor ce vă pot lăsa conturile goale. Iată câteva sfaturi ce vă pot feri de neplăceri pe veci.
Programul Antivirus
Instalaţi pe dispozitivul cel mai sigur şi pe care îl utilizaţi frecvent, un program antivirus de tip Internet Security. Actualizaţi-l regulat! Aceasta vă va asigura protecţia locală şi în plus o bună securitate online.
Informaţiile confidenţiale
Nu oferiţi informaţii personale sau confidenţiale la solicitările de orice fel primite pe email şi nici în paginile web ce le solicită într-un mod neaşteptat. Astfel de date nu sunt cerute niciodată pentru verificare în acest mod. Câştigurile şi premiile anunţate prin email sau SMS sunt doar nişte glume periculoase. Nu completaţi parolele sau datele secrete nicicum, nu sunaţi la numere dubioase de telefon şi nu efectuaţi plăţi visând la minciunile nerealiste ce vi se promit.
Contul bancar şi cardurile
Nu neglijaţi verificarea periodică a conturilor bancare şi a cardurilor de credit şi de debit. Puteţi depista neregulile din timp.
Programele malware
Atunci când un site web vă determină să instalaţi un program special, evitaţi site-ul sau scanaţi obligatoriu programul descărcat, desigur înainte de instalarea acestuia. Calculatorul se comportă ciudat, merge greu şi parcă lucrează ceva în fundal? O reinstalare se impune urgent.
Linkurile false
Chiar dacă par sosite de la prieteni sau bănci cunoscute, mesajele neaşteptate sau suspecte trebuie verificate atent înainte de a acţiona. Analizaţi logica mesajului şi verificaţi dacă intenţiile se potrivesc realităţii dumneavoastră. Verificaţi întotdeauna linkurile suspecte din mailuri. O puteţi face rapid ţinând mouse-ul pe link şi vizualizând calea reală ce apare afişată în browser, în partea din stânga-jos.
De exemplu, dacă mesajul vine de la Banca Română iar calea apărută jos în stânga duce la adresa Banca-Romana.Sucursala-Bucuresti001-Romania.com atunci aveţi de-a face cu un mesaj fals ce trebuie şters imediat!