5 reguli-cheie prin care ne asigurăm că cei mici se duc în siguranţă la şcoală

Deși după o lipsă îndelungată din sălile de clasă, elevii s-au întors pe băncile școlii în septembrie 2020, creșterea alarmantă a numărului de cazuri de COVID19, cu transmisie intracomunitară, înregistrată până la mijlocul lui octombrie 2020 poate duce, în săptămânile ce urmează la o suspendare a cursurilor fizice.

Această presupoziție este susținută și de studiile efectuate în Coreea de Sud, Europa și Australia care arată că școlile se pot deschide în siguranță doar atunci când transmisia virusului în comunități este scăzută. De exemplu, copiii din Coreea de Sud au revenit în sălile de clasă la jumătatea lunii mai 2020, doar când cazurile confirmate zilnic au scăzut la sub 50 – echivalentul a aproximativ un caz la un milion de oameni.

Un sondaj realizat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a constatat, de asemenea, că redeschiderea școlilor de la mijlocul lunii mai, în mai multe țări europene, nu a fost asociată cu o creștere semnificativă a transmiterii în comunitate, subliniind că prin politici corecte, corelate cu o conduită individuală responsabilă putem controla transmiterea virusului în școli doar atunci când există transmitere scăzută în comunitate.

Indiferent însă dacă școlile vor rămâne sau nu deschise, venim în sprijinul părinților și profesorilor cu o serie de sfaturile prin care se pot asigura că interacțiunea copilului cu profesorii și colegii decurge în siguranță, fără riscuri inutile, care să adauge și mai mult stres pentru familie.

5 reguli-cheie prin care ne asigurăm că cei mici se duc în siguranţă la şcoală

Asadar, țineți cont, de:
– starea de sănătate a copilului,
– traseul spre școală și cum poate fi acesta parcurs în siguranță,
– starea de sănătate a membrilor familiei cu care copilul intră în contact.

1. Vorbiți-i deschis despre COVID-19 și explicaţi-i importanța de a se proteja, pe el și pe ceilalți. Dacă va înțelege “de ce-ul” măsurilor de distanțare fizică, a purtării obligatorii de masti protectie virusi de unica folosinta și a prezenței unui cadru medical pe parcursul orelor și al examenelor, atunci îi va fi mai ușor să le respecte.

2. Acordați-i sprijin și înțelegere în această perioadă. Lumea sa nu mai este cea cu care era obișnuit și are nevoie de sprijin pentru adaptare.

3. Păstrați contactul permanent cu școala, prin diriginte, pentru a fi la curent cu toate deciziile școlii privind organizarea cursurilor de pregătire și a examenelor. La rândul dumneavoastră, informați dirigintele despre starea de sănătate a copilului. Dacă are simptome, nu îl lăsați să meargă la cursuri și informați dirigintele. De asemenea, dacă cineva din gospodărie sau apropiați, cu care familia dumneavoastră a intrat de curând în contact, intră în izolare sau este diagnosticat cu COVID-19, nu lăsați copilul la școală și informați dirigintele.

4. Întrebați dirigintele sau directorul care sunt măsurile de igienă și prevenire pe care școala le ia pentru reluarea cursurilor (cum vor fi așezați elevii în clase, câte ore pe zi vor merge la școală, dacă există marcaje și semnalizări pentru elevi, dacă școala dispune de apă potabilă – sau cel puțin de apă curentă – și de săpun sau dezinfectant pentru mâini, dacă sunt furnizate măști și halate de unica folosinta pentru vizitatori).

5. Dacă vă însoțiți copilul la școală, evitați aglomerațiile, mai ales în perioada examenelor. Stabiliți cu copilul un punct de întâlnire, la distanță de intrarea școlii. Pe cât posibil, evitați contactul fizic cu copilul până ajungeți acasă, vă spălați pe mâini și vă schimbați hainele.



5 reguli-cheie prin care ne asigurăm că cei mici se duc în siguranţă la şcoală publicat: 2020-10-21T08:43:13+03:00, actualizat: 2020-10-21T08:43:13+03:00 by România Blog